Kommissionen ska undersöka tillståndet för Outokumpu

Idag fick Isabella svar på en fråga hon ställde till EU-kommissionen före nyår.

Det handlar om det finska stålföretaget Outokumpu som vill öka sin produktion i Torneå vid den svensk-finska gränsen, något som förväntas öka de redan höga utsläppen av krom, cyanid, nickel och kvicksilver.

Tillsammans med sin finska kollega Satu Hassi i den gröna gruppen i EU-parlamentet ställde Isabella Lövin en fråga till EU-kommissionen där hon uppmärksammade två saker och undrade hur Kommissionen tänkte agera:

1. EU:s så kallade IPPC-direktiv kräver att bästa tillgängliga teknik ska användas för att minska industriutsläpp, men Naturvårdsverket har gett flera exempel på att bästa tillgängliga teknik inte används i anläggningen i Torneå och där utsläppen skulle kunna minskas ytterligare.

2. Dessutom kräver IPPC-direktivet att det ska ske en samordnad prövning av olika sorters utsläpp, men i det här fallet har inte vattenutsläpp och luftutsläpp prövats samtidigt.

I dag svarade miljökommissionären Janez Potočnik att Kommissionen kommer att begära information från de finska myndigheterna om tillståndet och om den föreslagna produktionsökningen vid Outokumpus anläggning.

Läs frågan och svaret.

Hela historien om Outokumpu kan man läsa på NSD.se, vars journalister Linda Danhall och Lotta Nilsson utsågs till årets miljöjournalister för sin artikelserie om Outokumpus utsläpp.

Det här inlägget postades i aktuellt. Bokmärk permalänken.