Dumpning av farligt elavfall försvåras med ny EU-lag

Pressmeddelande
I dag kommer Europaparlamentet att godkänna en lag som ska öka återvinningen av elektronikavfall och som gör det svårare att dumpa elskrot i fattiga länder.

– Många svenska butiker tar redan emot uttjänt elektronik, men nu blir det obligatoriskt för elektronikkedjorna i hela EU att ta emot telefoner och andra små elektriska apparater kostnadsfritt även om man inte köper nåt. För många andra länder än Sverige leder det också till ökade krav på återvinning, säger Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna.

Den nya lagen täpper också igen kryphål i förbudet mot att frakta elektronikavfall till länder utanför OECD-området.

– I dag dumpas mycket farligt avfall till länder i Afrika och Asien som inte kan ta hand om det. Hittills har den som exporterar elektronik inte behövt bevisa att utrustningen fungerar och inte är skrot – men nu blir det exportörens ansvar att bevisa att man inte har elskrot i lasten, säger Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Kontakt:
Axel Naver, pressekreterare för Isabella Lövin,

Det här inlägget postades i EU-parlamentet. Bokmärk permalänken.