Dimmorna skingras kring det kluriga begreppet MSY

Den som läser bloggen ofta kanske tycker att det blir många likadana bilder av en panel med Isabella och ett gäng kostymgubbar, men när vi nu lägger upp ytterligare en sån bild så är det från ett väldigt viktigt möte som arrangerats av Isabella tillsammans med gruppen Fish For the Future – ett möte som skingrade dimmorna kring ett av de centrala begreppen i fiskepolitikreformen.

Kommissionen har satt upp som mål att EU:s fiskbestånd ska återställas till nivåer över de som kan ge ”maximalt hållbart uttag”, eller Maximum Sustainable Yield (MSY) till 2015. Många medlemsstater och parlamentariker har sagt att de tycker det är alldeles för drastiskt och att det inte är möjligt att uppnå det målet.

Men tyvärr finns det en del missförstånd kring MSY, som egentligen innehåller flera begrepp. Dels måste man hålla reda på den biomassa (vikten av all fisk i vattnet, Bmsy) som krävs för att man ska kunna fånga fisk på MSY-nivån. Men MSY-konceptet innefattar också den fiskdödlighet (all den fisk som tas upp ur vattnet, Fmsy) som leder till att beståndet kan uppnå biomassan Bmsy.

Det har varit luddigt vad EU-kommissionen egentligen vill uppnå till 2015. De som motsatt sig förslaget har förutsatt att man menar Bmsy (vilket i vissa fall är svårt eller omöjligt att uppnå till 2015 även om man slutar fiska helt, eftersom EU:s fiskbestånd är i så dåligt skick). Men under seminariet förklarade Kommissionen att man menar att det är Fmsy som ska uppnås till 2015 – och Fmsy är något som skulle kunna tillämpas redan idag.

Hursomhelst, det sades mycket mer intressant under seminariet och en mer detaljerad sammanfattning man man läsa på CFP Reform Watch.

På bilden ovan: Javier Garat från fiskeindustrins organisation Europêche, Joost Paardekooper från kommissionen, Isabella Lövin, och forskaren Rainer Froese.

Det här inlägget postades i EU-parlamentet. Bokmärk permalänken.