Sverige måste ta Marocko-avtal till domstol

Pressmeddelande 2011-09-29
I dag motsatte sig EU-parlamentet att EU-domstolen prövar om fiskeriavtalet med Marocko är lagligt.

– Jag är djupt besviken. Att få fallet prövat hade klargjort en gång för alla om EU följer folkrätten, säger Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna.

Sverige har upprepade gånger röstat nej till avtalet, och exemplet har följts av flera andra medlemsländer, som Danmark och Storbritannien.

– Om regeringen verkligen försvarar folkrätten måste Sverige nu begära att fiskeavtalet prövas i domstol, säger Isabella Lövin.

Ett hundratal EU-fartyg fiskar i vattnen utanför Västsahara, ett område som ockuperas av Marocko sedan 1975. Folkrätten kräver att fiskeavtalet gynnar västsaharierna och följer deras vilja – men Marocko presenterar inga bevis för att så sker.

EU måste enligt fördraget följa folkrätten i sina internationella förbindelser. EU-domstolen kan pröva om internationella avtal följer fördraget, på en begäran från någon av EU-institutionerna eller medlemsstaterna.

– När EU-parlamentet nu misslyckades med att ta sitt ansvar hoppas jag verkligen att Sverige tar initiativ för att få frågan utredd en gång för alla. Att EU har ett fiskeavtal med ockupationsmakten Marocko är särskilt anmärkningsvärt i ljuset av den arabiska våren, säger Isabella Lövin

Bakgrund
En partiöverskridande grupp EU-parlamentariker har lagt fram en resolution om att pröva fiskeavtalet i domstol. En majoritet i parlamentet röstade nej till resolutionen i dag, på grund av starka krafter inom de konservativa, liberalerna och socialisterna.

I februari förlängde EU och Marocko fiskeriavtalet med ett år. Denna förlängning är dock ännu inte formellt godkänd av EU-parlamentet.

Mer information:
Axel Naver, pressekreterare för Isabella Lövin .

Läs också:
Centre-right led majority muzzle democratic process by blocking referral of controversial agreement to ECJ (Gröna gruppen i EU-parlamentet)

Det här inlägget postades i aktuellt, EU-parlamentet. Bokmärk permalänken.