”Jag fortsätter jobba järnet för en hållbar fiskeripolitik”


Foto: Fredrik Hjerling

Som du kunde läsa i föregående inlägg kommer Miljöpartiets EU-parlamentariker Isabella Lövin på plats 2 på tidningen Miljöaktuellts lista över Sveriges Miljömäktigaste 2011. Så här säger hon själv om utmärkelsen:

Grattis! Hur känns det?
– Otroligt oväntat, otroligt kul och lite svindlande. Det är en rankning som förpliktigar på nåt vis. Om det är så att jag tillmäts denna makt och betydelse måste jag ju också använda den på ett bra sätt.

På vilket sätt har du miljömakt?
– På två sätt. Dels har jag nu en direkt makt såtillvida att jag är med och fattar beslut och lägger förslag och min röst räknas i Europaparlamentet i demokratiska sammanhang.

– Sen har jag en annan sida och det är opinionsbildarmakten. Jag är väldigt tacksam om det är så att min röst uppfattas som trovärdig i miljösammanhang, för det är min innersta hetaste önskan att påverka miljön till det bättre. Havsmiljön står på topp för mig, men också miljön överhuvudtaget. Jag försöker se till att vi lämnar den här jorden efter oss i lite mindre dåligt skick än det ser ut att bli just nu.

Hur tänker du använda din makt det kommande året?
– Jag kommer att fortsätta jobba järnet i Europaparlamentetet med fiskeripolitiken så att den ska reformeras och bli hållbar. Det är min främsta prioritet.

– Jag hoppas få lite tid över att fortsätta mitt skrivande, för jag tror att det är ett väldigt viktigt instrument som jag har, att jag kan förmedla kunskap om sådant som jag tycker är viktigt. Jag skulle känna mig ännu mer värd den här utnämningen om jag dessutom hade hunnit skriva en bok under föregående år.

Miljöpartiet har tre personer på topp-10. Hur känns det att ha passerat bägge språkrören på listan?
– Jättekonstigt. Antagligen har de åkt ner på grund av språkrörsbytet som kommer snart, så jag får ta det här med en nypa salt. Men det är kul att Miljöpartiet överhuvudtaget dominerar topplistan, vid sidan av statsministern och miljöministern. Och de två måste ju vara där, skam vore det annars.

Vad måste förändras i EU:s fiskepolitik?
– Hållbarheten. Den miljömässiga hållbarheten måste vara förutsättningen för all fiskeripolitik. Man kan inte kompromissa mellan ekonomi och ekologi längre. Får vi bara in den principen i fiskepolitikens grundförordning så har vi kommit väldigt långt.

Vad är det som kommer att hända det närmaste året?
– 2012 ska EU:s nya fiskeripolitik vara klar och den ska sjösättas 2013. I år läggs alla skarpa förslag och allt debatteras och det är nu det gäller att väcka opinion i Europa, så det blir ett hårt arbete för mig och mina medarbetare i parlamentet.

/Axel Naver, pressekreterare

Det här inlägget postades i aktuellt, EU-parlamentet. Bokmärk permalänken.