EU dubblar sillfångster – i strid med vetenskapliga råd

– EU:s fiskeministrar agerar oansvarigt och sätter fångstkvoter som är högre än vad Kommissionen föreslår i fyra av fem fiskbestånd i EU-vatten. Det är rent ut sagt bedrövligt, säger Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Natten till lördag beslutade ministerrådet hur mycket fisk EU-flottan får fånga nästa år.

– Jag noterar särskilt att att EU, med Sveriges stöd, har gått ifrån förvaltningsplanen för sill i Nordsjön. Man mer än dubblar fångsten, trots att vetenskapliga rådgivningen är att man ska följa förvaltningsplanen som tillåter en ökning på 15 procent. Det rimmar illa med svenska regeringens yttranden om att man alltid ska följa förvaltningsplanerna, säger Isabella Lövin.

– Fiskeministrarna har som vanligt satt högre fångstkvoter än vad vetenskapen rekommenderar. Inför reformen av EU:s fiskepolitik kan Ministerrådet inte hålla på att vattna ur förslag på det här sättet, säger Isabella Lövin.

Länkar:
>> Läs mer på CFP Reform Watch
>> Miljöpartiets pressmeddelande

Det här inlägget postades i aktuellt. Bokmärk permalänken.