Besvikelse över fiskeriutskottet idag

Det var alldeles som förgjort idag. Vi har kämpat och kämpat med reformen av fiskeripolitiken, och den stora lagstiftande grundförordningen är redan klar – med stora och revolutionerande förbättringar: ett dumpningsförbud och tvång för ministrarna att föja vetenskapliga råd, bland annat.
Men nu är det ”pay-back time” verkar somliga av mina kolleger i utskottet tycka. Om det ska bli så stränga regler, då ska åtminstone kunna överösa fiskeindustrin man allsköns förmåner av ekonomiskt slag! Idag röstade utskottet om den nya fonden till stöd för fiskeripolitiken (en ny omröstning i hela plenum väntar i höst) och här är en lista på vad som med mycket smal majoritet gick igenom.
* Upp till 80 000 euro i stöd för nybyggnation av (småskaliga) fartyg
* Upp till 100 000 euro i stöd för överlåtelse av fiskeriverksamhet (!)
* Upp till 100 000 euro i stöd till en fiskare under 35 år som tar över en äldre båt.
* Stöd till lagring av fisk
* Stöd till att köpa nya motorer
* Stilleståndsstöd för fisket när det är fiskestopp

Med mera. Mycket generöst emot en liten yrkesgrupp kan man tycka i ett läge när vi har nästan 50-procenting ungdomsarbetslöshet i Spanien, Italien och Grekland, och dessa människor knappast för något stöd alls från EU. Ohållbart är bara förnamnet.

De flesta av dessa förslag gick trots allt igenom med mycket tunn majoritet i utskottet, och vårt hopp just nu är att vända detta elände i plenum i höst. Jag att rätt övertygad om att det går, även om kollegerna i parlamentet inte är lika sparsamma med skattebetalarnas pengar som de (ibland) är miljömedvetna. Men med tanke på att vi lyckade få en majoritet av 502 röster mot 137 att rösta på vår sida när det gällde grundförordningen hoppas jag att vi kan hitta en liknande majoritet även denna gång. Vi kämpar på!

/Isabella

Bookmark and Share
Det här inlägget postades i aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.