EU bör betala för varje dag EU-fartyg fiskar i Kiribati

Isabella Lövin bad i dag Kiribatis regering förklara varför det nya fiskeavtalet mellan EU och Kiribati bryter mot internationella fördrag om tonfisk i Stilla Havet.

EU-parlamentet ska snart godkänna eller avslå en förlängning av EU:s fiskeavtal med önationen Kiribati i Stilla Havet. Isabella Lövin är föredragande för ärendet i fiskeriutskottet.

Isabella Lövin kommer att föreslå att parlamentet röstar nej till avtalet, och utvecklar i dag (25 juni) argumenten mot avtalet i ett brev till Kiribatis regering, som svar på ett brev från Kiribatis fiskeminister 10 juni.

Bakgrund
Parties to the Nauru Agreement (PNA-avtalet) är ett avtal mellan flera nationer i Stilla Havet om att reglera tillgången till ett vandrande tonfiskbestånd genom att begränsa fisket genom att sälja licenser för enskilda fiskedagar (Vessel Day Scheme, VDS).

I strid med PNA-avtalet har EU och Kiribati förhandlat fram ett fiskeavtal där fyra EU-fartyg för en relativt låg summa pengar får obegränsad tillgång till Kiribatis fiskevatten.

Detta innebär att det är osäkert i vilken utsträckning regionala gränssättningar för fisket kommer att tillämpas på EU-fartyg och att Kiribati troligen får mindre betalt för sin fiskeresurs av EU än om de hade använt VDS. Kiribati tillämpar redan VDS i bilaterala avtal med Japan, Taiwan, Kina och Nya Zeeland, så det finns ingen bra förklaring till varför inte VDS ingår i det nya avtalet med EU.

Ett syfte med VDS är att de olika små önationerna kan inta en gemensam förhandlingsposition gentemot stora fiskenationer som Kina, USA och EU. Att Kiribati låter bli att tillämpa VDS med EU innebär att man äventyrar det regionala samarbete som är avgörande för att öka inkomsterna från tonfisken för samtliga önationer i regionen.

EU-parlamentets utvecklingsutskott röstade måndag 24 juni för ett yttrande där man föreslår att parlamentet inte ska godkänna fiskeriavtalet mellan EU och Kiribati.

Bookmark and Share

This post is also available in: Engelska

Det här inlägget postades i EU-parlamentet. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.