Nedräkning till avgörande fiskeomröstning 6 februari

Nu gäller det. En vecka kvar. 6 februari röstar hela parlamentet i plenum om den viktigaste delen i fiskereformen, grundförordningen.

Omröstningen i fiskeriutskottet i december var en stor framgång: vi fick bland annat igenom ett förbud mot överfiske och ett förbud mot dumpning av fisk.

De här sista dagarna innan omröstningen i kammaren är vi många EU-parlamentariker som arbetar för fullt med att sprida information och samordna ledamöter i alla de politiska grupperna för att se till att säkra en så stor majoritet som möjligt bakom en ambitiös reform.

Det ser lovande ut. Vi tror på en majoritet för den text som antogs av utskottet i december – och sannolikt till och med förbättringar vad gäller utkastförbudet och att ge företräde till de fiskare som fiskar mest skonsamt.

Efter att EU-parlamentet har antagit sin position 6 februari blir det förhandlingar med ministerrådet, alltså EU:s 27 fiskeministrar representerade av det irländska ordförandeskapet.

Här blir det tuffare. Fiskeministrarna har hittills visat få tecken på att vilja anamma ett långsiktigt perspektiv. Men: de måste ta intryck av att de direkt folkvalda i Europaparlamentet tar ställning för att förändra fiskepolitiken ifrån grunden, och ta intryck av de kampanjer i hela Europa där allmänheten säger att de vill se friska hav med mer fisk.

Tisdag 5 februari är det debatt i kammaren efter kl 15.
Onsdag 6 februari sker omröstningen någon gång mellan kl 11:30 och 14.

Alltsammans kan man följa direkt via video på parlamentets hemsida där man också hittar dagordning och andra dokument: > Séance en direct.

Bookmark and Share
Det här inlägget postades i aktuellt, EU-parlamentet. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.